Yapılan çalışmalar, diş eti sorunu olan kadınların hamile kalma şanslarının 4 kat daha düşük olduğunu doğruluyor.
'Porphyromonas gingivalis' adı verilen bakteri hem diş etlerini hem de altında bulunan çene kemiği dokusunu enfekte ediyor. Bu enfeksiyon vücutta inflamasyona neden olarak yumurtlamaya ve embriyonun tutunmasına engel olduğu için gebe kalma olasılığını 4 kat daha azaltıyor.
Diş problemi ve hamile kalamama arasındaki bağlantı ilk kez Helsinki Üniversitesi’nde yapılan araştırmayla kanıtlandı. Araştırma kapsamında 19-42 yaş aralığındaki sağlıklı ve hamile kalmaya çalışan 256 kadının ağız–diş ve jinekolojik muayeneleri yapıldı. Bir yıl boyunca gebelik durumları takibe alındı. Bu sürenin sonunda gebe kalamayan kadınların tükürüğünde en sık saptanan bakteri P. Gingivalis’ti. Araştırmanın sonucuna göre gebe kalma oranı, diş eti hastalığı olmayan ve bakteri saptanmayan kadınlarda 4 kat daha fazlaydı.
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe, diş etlerine yerleşen bu bakterinin, “gram negatif” adı verilen bir bakteri türü olduğu için tabiatı gereği endotoksin denilen maddeleri ürettiğini, bu toksinlerin kana geçerek hemen her organın sistemini olumsuz etkileyebildiğini belirtti.
Ortodonti Uzmanı Dt. Duygu Naneci, diş eti enfeksiyonlarının lokal belirtilerin ötesinde, vücudun diğer bölgelerine yayılabilen daha geniş kapsamlı Sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.