Toroslar Belediyesi, bölge çiftçisinin en büyük sorunlarından biri olan Akdeniz meyve sineğine karşı çevre dostu bir mücadele başlattı. Toplam 120 bin biyolojik tuzak, üreticilere dağıtılıyor.

Mersin İtfaiyesi’nden Gerçek Senaryolu Afet Tatbikatı Mersin İtfaiyesi’nden Gerçek Senaryolu Afet Tatbikatı

Akdeniz Meyve Sineği Tuzak Dağıtım Töreni (6)

Bu sayede kimyasal ilaç kullanımı azaltılarak hem doğa hem de insan sağlığı korunacak. Proje, Toroslar Tarım Çalıştayı sonrası çiftçilerin ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirildi.

“Tarım yoksa yaşam da yok.” – Abdurrahman Yıldız, Toroslar Belediye Başkanı

Dayanışma ve Biyolojik Mücadele Vurgusu

Başkan Yıldız, toplu ve dayanışmacı mücadele sayesinde geçmiş yıllarda etkisiz kalan bireysel çabaların yerine daha etkin bir sonuç alınacağını vurguladı. Çiftçilerin bu tuzakları mutlaka bahçelerine asmaları gerektiğini belirtti.

30 Bin Dekarlık Alanda Uygulama

İlçe genelinde 30 bin dekar ekili alanda uygulanacak proje ile, her dekara 4 adet tuzak düşecek şekilde planlama yapıldı. Belediye hem çiftçilere maliyet desteği veriyor hem de yaylalardaki vatandaşların da bu mücadeleye katılmasını istiyor.

Çiftçiye Kooperatif Desteği

Başkan Yıldız, çiftçilerin örgütlenerek kooperatifleşmesi için de belediyenin sorumluluk üstleneceğini söyledi:

“Çiftçilerimizin ürettikleri ürünler üzerinde söz ve karar sahibi olmaları için elimizi taşın altına koyacağız.”

Destek Mesajları

  • Musa Yılmaz (Mersin Ziraat Odası Başkanı): “Bu örnek uygulama, diğer belediyelere de ilham verecek.”
  • Prof. Dr. Okan Özkaya (Ziraat Mühendisleri Odası): “Çiftçilerin en büyük sorunlarından biri için çok ciddi adımlar atıldı.”
  • Abdullah Selçuk Şahutoğlu (MBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı): “Kimyasal yerine biyoteknik mücadele doğa için çok daha faydalı.”

Toroslar Belediyesi’nin bu çevre dostu ve sürdürülebilir yaklaşımı, tarımda biyolojik mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması açısından önemli bir örnek teşkil ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi