Montaj Olan Görüntüyü Nasıl Anlarız?
Montaj, birbirinden farklı objeleri, gölge, ışık ve diğer özellikleri bir araya getirme sanatıdır. Basın, yayın, reklam ve sinema gibi sektörlerde kaliteli görüntüler elde etmek için kullanılır. Bazı site ve programlarla amatör montaj da yapılabilir.
Görüntüde Montaj Olup Olmadığını Anlama Yöntemleri
Bir görüntüde oynama olup olmadığının anlaşılması için yapılacak en kolay yöntem piksel araştırmadır. Görüntüde oynama olması durumunda yer yer piksel farkı olacaktır. Fakat profesyonel bir montaj yapılmışsa bu yolla anlaşılması zor olacaktır. Bu tür montajlar için bazı programlar geliştirilmiştir.
- Bunlardan biri Image Edited programıdır. Program çevrim içi aracı kullanarak görüntünün montaj olup olmadığını belirleyebilir.
- Bir diğer program FotoForensics'dir. Bu program kendi başına analiz yapabilen yazılım değildir. Gözle görülmesi ufak detayları yakalayabilmeyi sağlayan servistir. Orijinal görüntü ile manipüle edilmiş görüntü arasında ki farklılıklar görülebilir.
- Bazı İnternet siteleri montaj araştırma hizmeti veriyor. Siteye kontrol etmek istenilen görüntü yüklenip, görüntünün üzerinde oynama olup olmadığı belirlenebilir.
Montaj Olan Videoyu Nasıl Anlarız?
Montaj şüphesi olan videoda ilk önce sese bakılır. Montaj olan görüntüde arka planda bulunan sesler duyulmaz veya ses tonunda değişim olur. Bir kısım konuşma montajlı ise diğer konuşmalara göre hızlanıp yavaşlayabilir.
Video görüntüsünün renk akışında değişiklik görülebilir. Mesela filmin belirli yerleri daha açık veya daha koyu tonda ise montaj olabilir. Video montajlarında görüntüde ki konturlarına dikkat edilir.
Fotoğrafın Montaj Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Fotoğrafın ya da dosyanın hangi yazılımla yazıldığına bakılır. Resim üzerinde görünen tarih ve saatle dosya üzerindeki tarih ve saat kontrol edilir. Montaj olan resimde piksel akışı bozuk olabilir. Fourtmatch isimli eklentiyle fotoğrafın orijinal olup olmadığına anlaşılır.
Ses Kaydı Veya Kasetin Montaj Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Kayıt üzerinde ekleme, çıkarma ya da kaydın orijinal olup olmadığı kullanılan tekniklerle anlaşılır. Ses kalitesi, konuşma tarzı, arka plan seslerinde ki değişiklik, nefes düzeni gibi unsurlar göz önünde tutulur. Politikacıların kullandıkları cümlelerin ve mahkemeye intikal eden olaylarda ki görüntülerde montaj olup olmadığı adli dilbilim laboratuvarında incelenerek ortaya çıkarılır.