YAŞAM

Konservede ki ölüm tehlikesi!

Ev hanımlarının en büyük mesailerinden biri olan konserve hazırlıkları başladı. Yaz sebzelerini kışın da tüketmek için yapılan konserve hazırlığı oldukça zorlu bir süreçtir.

Abone Ol

Konserve yapılırken olmazsa olmaz bazı kurallar bulunmaktadır. Eğer bu kurallara uyulmazsa işin ucu zehirlenmelere hatta ölüme kadar gidebilmektedir. Basit sanılan ama aslında titizlikle yapılması gerekilen konserve hazırlığında dikkat etmeniz gerekenler bazı noktalar vardır. Yaz aylarında hazırlanıp kış aylarında afiyetle tüketilen konserve hazırlığına dair uyarılar yapılmaktadır. Konservenin yapım aşaması sağlık açısından oldukça önem taşımaktadır.


Şimdiden başlayan kışlık konserve hazırlığında dikkat edilmesi gereken bazı kurallar bulunur. Bu kurallara dikkat edilmezse çok büyük tehlikeyle sonuçlanabilmektedir. Atv Ana Haber'e konuşan uzmanlar basit sanılan konserve yapımının dikkat edilmesi gereken noktalarını bir bir anlattı. Kışlık konserve yaparken en önemli noktanın hijyen koşulları olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Merve Altay, "En önemli şey konserve yaparken hijyen koşullarına dikkat etmiş olmamız. Konserveyi 6 aya kadar saklayabiliriz ve mutlaka serin ve karanlık ortamda saklamamız gerekiyor. Oda sıcaklığının biraz daha altında olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Kapağını açtığımız andan itibaren mutlaka buzdolabında saklamamız ve 3-4 gün içinde tüketmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.


Gıda Mühendisi Samet Şahin ise kurallara dikkat edilmeden yapılan konservenin ölüme kadar gidebileceğini vurgulayarak, "Konserveyi doğru yapmak çok önemlidir çünkü clostridium çok zehirli bir mikroorganizmadır ve ölümcül etkisi vardır. Bu yüzden konserve yaparken özellikle kapakların tek kullanımlık olmasına, kavanozların steril edilmesine, seçilen ürünün temiz, taze, çürüğü olmayan ürün tercih edilmesine ve doldurulurken kavanoz kapağına 1-2 santim boşluk bırakacak şekilde iyice sıkıca kapatıp vakum yapılması gerekiyor. Bu kurallara uyulmazsa zehirlenme riski yüksek." İfadelerini kullandı.