KDU eğitimi, kimyasal değerlendirme uzmanı olmak isteyenlerin alması gereken bir eğitimdir. Bu eğitim sadece bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından verilebilir. Yetkilendirilmeyen kurumların verdiği eğitimler resmiyette geçerli değildir.
Kimyasal değerlendirme uzmanlığı, direkt olarak kimyasal maddelerle ilgili bir alan olduğundan, gerek eğitim için istenen şartlar gerekse de eğitim son derece önemlidir. Ancak istenen şartları sağlayan ve sonrasında kaliteli bir eğitim alanlar KDU olabilmektedir.
KDU Eğitimi Nedir?
KDU eğitimi; kimyasal değerlendirme uzmanı olmak isteyenlere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kurumların verdikleri eğitimdir. Verilen eğitim, adayların yapılacak sınavdan geçmesine yönelik olarak görünür. Ancak temel hedef esasında sınav değil, mesleğin görev ve sorumluluklarının tam olarak yerine getirilmesidir.
Eğitim veren kurumları yetkilendirilen bakanlık, aynı zamanda eğitim konuların oluşturulması sürecine de dahil olmaktadır. Bundan dolayı yetkili kurumların vermiş olduğu eğitimlerin konuları ve kapsamı aynıdır. KDU eğitimi kapsamı şu şekildedir:
· Kimyasalların yönetimi
· İlgili mevzuat
· Tehlikeli malların taşınması ve depolanması
· İş sağlığı ve güvenliği
· KKDİK
· Madde ve karışımların sınıflandırılması
· İnsan sağlığı risk değerlendirmesi
· Maruz kalma senaryoları
· Kimyasal güvenlik değerlendirmesi
· Kimyasal güvenlik raporu
· Güvenlik bilgi formu hazırlanması
Bu eğitimler, daha önce alınan lisans düzeyindeki eğitimin üzerine verilir. Kimya alanında lisans eğitimi almamasına karşın bu alanda kimyasal maddelerin yönetimi ve laboratuvar konusunda deneyimi olanlar da eğitimi alabilir. Kısacası buradaki eğitimler, sıfırdan bir konunun inşa edilmesi ve öğretilmesi değil, var olan bilgilerin üzerine yenilerinin eklenmesidir.
İlgili durum nedeniyle isteyen herkes kimyasal değerlendirme uzmanı eğitimi alamaz. Bunun için sağlanması gereken şartlar büyük bir öneme sahiptir. Fen edebiyat fakültesinin kimya ve biyoloji, mühendislik fakültesinin kimya mühendisliği ve çevre mühendisliğinden mezun olanlar, kimya alanında yüksek lisans veya doktora yapanlar ve bu alanda en az 5 yıl deneyime sahip olanlar ilgili eğitimleri alabilmektedir.
KDU Eğitimi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
KDU eğitimi, toplam 64 saattir. Eğitim, örgün ve günde 8 saat olacak şekilde verilmektedir. Eğitime katılım zorunludur. Eğitim sürecini sorunsuz olarak tamamlayanlar, kimyasal değerlendirme uzmanlığı sınavına girmeye hak kazanır. Bu eğitim, KDU sınavı için temel şartlardan biridir. Eğitimi almayanlar, sınava girememektedir.
Söz konusu eğitimin mutlaka bakanlığın yetkilendirdiği kurumlardan alınması gerekir. Aksi durumda alınan eğitimler resmiyette geçerli olmaz ve bilgilendirmeden öteye geçmez. Burası son derece kritik bir detaydır. KDU olmak için doğru ve yetkilendirilen kurumlardan eğitim alınması gerekmektedir. Eğitim sürecine dair bilinmesi gereken diğer detaylar ise şunlardır:
· Eğitim tarihleri farklılık gösterebilir. Tarihler, eğitimi veren kurum tarafından belirlenir.
· Eğitimler, genellikle hafta sonları yapılır. Her gün 8 saat olacak şekilde, toplamda 4 hafta sürer.
· Uzaktan eğitim söz konusu değildir. İlgili mevzuat gereği eğitimler yüz yüze verilir.
· Eğitim yeri, yine ilgili kurum tarafından belirlenmektedir.
KDU Eğitimi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
KDU eğitimi için tercih edilebilecek çok sayıda kurum vardır. Bu kurumların önemli kısmı bakanlık tarafından yetkilendirilmesine karşın, eğitim kalitesi açısından belirgin farklılıklar vardır.
Öncelikle bu eğitimlerin sadece sınav için olduğunun düşünülmemesi gerekir. Alınan eğitimler, mesleğe başladığındaki görev ve sorumlulukların nasıl yerine getirileceği konularından oluşmaktadır. Dolayısıyla mutlaka kaliteli eğitim veren kurumların tercih edilmesi gerekir.
Kurumlar arasından doğru ve kaliteli olanı bulmak her zaman kolay olmaz. Bu noktada dikkat edilecekler ise şunlardır:
· Ne kadar süredir faaliyet gösterdiği
· Eğitim kadrosunun uzmanlığı, deneyimi ve kalitesi
· Eğitim verilen yerlerdeki donanım ve imkanlar
· Daha önceki kursiyerlerin başarısı
· Eğitim haricinde verilen destekler (konu anlatımlı kitaplar, denemeler vb.)
· Uygun fiyat
· Ödeme seçenekleri
· Eğitim zamanları
Bunların tamamına dikkat ederek kaliteli KDU eğitimi veren kurumlar tespit edilebilir. Böylece hem sınava kaliteli şekilde hazırlanılır hem de kimyasal değerlendirme uzmanlığı için gereken bilgi birikimine sahip olunur.
Tema Akademi, çok uzun zamandır iş sağlığı ve güvenliği alanında eğitimler veren bir kurumdur. Bakanlıkça yetkilendirilen Tema Akademi, sektörün öncülerinden biri olup, kaliteli eğitim kadrosu ile dikkat çeker. Kaliteli eğitimi, uygun fiyat avantajları ve ödeme kolaylıklarıyla KDU eğitimi için en ideal seçenektir.