İnteraktif Vergi Dairesinde Hangi İşlemler Yapılabilir?
Gelişen teknoloji ile artık vergi ödemeleri, trafik cezaları ve motorlu taşıt vergisi ödemesi gibi birçok işlem online ödeme sistemine döküldü. Bu işlemler ve daha fazlası herhangi bir vergi dairesine gitmeden, internet üzerinden yapılabiliyor.
Devlet bunun için bir vergi sitesi kurdu ve bu vergi sitesini halkın hizmetine sundu. Bu yazımızda internet vergi dairesinde hangi işlemler yapılabilir bilgisini sizlerle paylaşacağız.
İnteraktif Vergi Dairesi Nedir?
İnteraktif vergi dairesi, Gelir İşleri Başkanlığı’na bağlı hizmetlerin online olarak yapılabilmesini sağlayan bir sistemdir.
İnternet Vergi Dairesine Nasıl Girilir?
İnternet Vergi Dairesine https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden e-devlet şifresi ile ya da kullanıcı girişi kısmından girilir.
Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemleri
Geçmiş ve güncel vergi borçları sorgulanıp, yine bu sayfa üzerinden ödeme yapılır.
Motorlu Taşıt Vergisi Ödemeleri
Kaydolmadan veya e-devlet ile giriş yapmadan ana sayfada çıkan MTV ödeme kısmından ödeme yapılır. Açılan sayfada iki seçenek çıkar. Motorlu taşıt vergisi ödemeleri için ‘MTV-TPC borç ödeme’ kısmında bulunan T.C. / Vergi kimlik numarası, plaka, özel plaka, tescil tarihi ve sahiplik belge tarihi bölümlerini doldurduktan sonra aşağıda bulunan güvenlik kodunu girerek açılan sayfadan ödeme yapılır.
Trafik Para Cezası Ödeme
Yine ‘Motorlu Taşıt Vergisi Ödemeleri’ kısmında belirtilen ‘MTV-TPC borç ödeme’ kısmından yukarıda belirtilen bilgileri doldurarak ödeme yapılır. Trafik para cezası için motorlu taşıt vergisi aksine ikinci bir ödeme seçeneği de mevcuttur.
Açılan sayfada sağ üst kısımda mavi renkte bulunan ‘Beyanlı veya Tutanak Seri-Sıra No ile TPC ödeme’ bölümünden T.C./Vergi kimlik numarası ve ceza tutanağı seri-sıra no bilgilerini doldurduktan sonra güvenlik kodu girilip açılan sayfa üzerinden ya da ceza tutanağı seri-sıra no seçeneğinin üzerinde bulunan ‘Plaka ile sorgulama yapmak istiyorum’ seçeneğinden plaka, özel plaka ceza tutanağı seri/sıra no bilgileri ve ardından güvenlik kodu girilerek çıkan sayfadan işlem tamamlanır.
Tapu Harcı Ödeme
Tapu harcı ödemeleri için ‘Hızlı Ödeme’ kısmında bulunan ‘Harç ve Değerli Kâğıt Bedeli Ödeme’ bölümüne girildikten sonra soldan ikinci sırada bulunan ‘Tapu Harcı Ödeme’ kısmına tıklanmalıdır. Çıkan sayfada T.C./Vergi Kimlik Numarası ve telefonunuza Tapu Müdürlüğü tarafından gönderilen e-tahsilat seri no yazılarak sorgulama yapılır.
Pasaport Değerli Kâğıt Bedeli Ödeme
Pasaport değerli kâğıt bedeli ödemeleri için yine ‘Hızlı Ödeme’ kısmında bulunan ‘Harç ve Değerli Kâğıt Bedeli Ödeme’ bölümüne girilir. Soldan üçüncü sırada yer alan ‘Pasaport Değerli Kağıt Bedeli Ödeme’ kısmına girilir. Çıkan sayfadaki T.C. kimlik numarası, ad, soyad, il ve vergi dairesi/ mal müdürlüğü bilgisi girildikten sonra öde ekranından ödeme yapılır.
Yapılandırma İşlemleri
Vergi dairesine giriş yaptıktan sonra çıkan sayfanın sol alt kısmında bulunan ‘Yapılandırma İşlemleri’ bölümünden yararlanılmak istenen yapılandırma kanunu seçildikten sonra çıkan sayfadaki başvuru formu doldurulup yapılandırma işlemi gerçekleştirilir. Yine aynı kısımda bulunan ‘Başvurularım’ bölümünden yapılan başvurunun güncel durumu sorgulanıp, işlem yapılır.