Gripten Korunmak İçin Almanız Gereken Önlemler
Her yıl dünyada milyonlarca insanı etkileyen grip, özellikle sonbahar ve kış aylarında bulaşma riskini artıran bir enfeksiyon hastalığıdır. Memorial Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Elmi, gripten korunmada etkili yöntemleri paylaştı.
Elleriniz Hiç de Masum Değil
Günlük hayatta ellerimiz farkında olmadan birçok mikroorganizmayı taşır. Özellikle grip gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasında ellerin rolü büyüktür. Tuvalet sonrası, toplu alanlarda temas edilen yüzeylerden sonra ellerin yıkanması, mikrop transferini engeller.
Nasıl Etkili El Yıkama Yapılır?
Ellerin en az 40-60 saniye boyunca su ve sabunla yıkanması önerilir. Yıkama sırasında parmak araları, avuç içi ve tırnakların arası da iyice temizlenmelidir. Suya erişim olmadığında alkol bazlı el antiseptikleri kullanılabilir.
Sosyal Mesafeye Dikkat Edin: 1 Metre Kuralı
Grip, öksürme ve hapşırma sırasında havaya saçılan damlacıklarla bulaşır. Bu nedenle, hastalığın yayılmasını engellemek adına grip olan kişilerle arada en az bir metre mesafe bırakılması önerilir. Bu mesafe, enfeksiyonun bulaşma riskini azaltmaya yardımcı olur.
Grip Aşısının Koruyuculuğu ve Etkisi
Gripten korunmada aşı en etkili yöntemlerden biridir. Her yıl yenilenen grip aşısı, vücudun bağışıklık sistemini influenza virüsüne karşı savunur. Ancak grip aşısı, diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlamaz. Kronik hastalığı olanlar, 60 yaş üstü bireyler ve sağlık çalışanları özellikle aşı yaptırmalıdır.
Grip Tedavisinde Yapılması Gerekenler
Gribe yakalananların istirahat etmeleri ve bol sıvı tüketmeleri önemlidir. Ağrı ve ateş için uygun ilaçlar kullanılabilir; fakat çocuklara aspirin verilmemelidir. Beş günden fazla süren ateş, nefes darlığı veya iltihaplı balgam gibi durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.