EYT Düzenlemesi ile Emekli Sayısında Rekor Artış

EYT Düzenlemesi Nedir?
2023 yılında yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, emeklilik yaşını ortalama 4 yıl düşürdü. Mart 2023’te yürürlüğe giren bu düzenleme, Nisan ayından itibaren milyonlarca kişinin emeklilik hakkından faydalanmasını sağladı.

Emekli Sayısında Dramatik Artış
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, yaşlılık aylığı alanların sayısı 2022'ye kıyasla 2 milyon artarak, 2023 yılında 11,5 milyona ulaştı. Ölüm aylığı da dahil edildiğinde toplam emekli sayısı 15,2 milyona yükseldi. Bu artış, EYT’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte hız kazandı ve SGK’nın istatistiklerinde önemli değişikliklere yol açtı.

Aktif/Pasif Oranı Geriliyor
2023 yılında aktif sigortalı sayısında 1 milyonluk bir düşüş yaşandı ve aktif/pasif oranı 2,01'den 1,66'ya geriledi. Bu düşüş, emeklilik yaşının düşmesi ve sigortalı sayısının azalmasından kaynaklandı. Özellikle stajyer, çırak ve kursiyerlerin sigortalı kabul edilmesi, sigortalı çalışan sayısında düşüşe neden oldu. Zorunlu sigortalı sayısı 2022'de 23 milyon 741 bin iken, 2023’te bu sayı 23 milyon 21 bine düştü.

Bazı İllerde Emekli Sayısı Çalışanları Aştı
SGK verilerine göre, 2022 yılında sadece Zonguldak ve Sinop’ta emekli sayısı çalışan sayısını aşmıştı. Ancak 2023’te bu illere Balıkesir, Bartın ve Giresun da katıldı. Ayrıca Amasya, Artvin ve Aydın gibi illerde de yakın gelecekte emekli sayısının çalışan sayısını geçmesi bekleniyor.

Emeklilik Yaşı Düşüşü
EYT düzenlemesiyle birlikte emeklilik yaşı da önemli ölçüde düştü. 2022'de ortalama emeklilik yaşı 53 iken, 2023'te bu rakam erkeklerde 49, kadınlarda ise 48'e geriledi. Özellikle 4/1-a (SSK) kapsamındaki çalışanların büyük çoğunluğu bu düşüşten faydalandı ve emeklilik haklarını erken kullanmaya başladı.

Emeklilere Tamamen Ucretsiz Oldu Basvurunuzu Yapin Hic Para Odemeden Yararlanin

EYT düzenlemesi, Türkiye’de sosyal güvenlik yapısını önemli ölçüde etkileyerek emekli sayısında ciddi bir artışa ve emeklilik yaşının düşmesine neden oldu. Aktif/pasif oranlarındaki gerileme ve bazı illerde emekli sayısının çalışan sayısını geçmesi, sosyal güvenlik sisteminde yeni zorluklar yaratacak gibi görünüyor.