Araç trafikten nasıl çekilir?
Büyükşehirlerde park yeri bulması ne kadar zordur. Yaşayan bilir derler ya aynen öyle. Hele birde aynı gün içerisinde çok fazla sayıda yere uğrayacak ise insan otoparkları da kullanmak istemez. Bunun için yol kenarına, kaldırıma bırakıveririz araçlarımızı. Nasıl olsa bir şey olmaz şuradayım zaten beş dakikalığına deriz. Ama öyle olmaz! Arkanızı döndüğünüz anda bir çekici beliriverir arabanızın yanında.
Tamam, kaldırıyorum deseniz bile görevli çoktan yazmıştır makbuzu. Bu makbuz çekici ücreti içindir. Yapabiliyorsanız hemen çekiciden indirtin arabanızı. Çünkü çekici arabanızı en yakın yediemin otoparkına götürür. Otopark görevlisi de araç kapıdan geçer geçmez günlük otopark ücretini yapıştırıverir. Ve siz de Araç Trafikten Nasıl Çekilir yaşamış olursunuz. Olan oldu nasıl olsa deyip gün boyu otoparkta tutabilirsiniz arabanızı problem olmaz.
Şu ana kadar sadece çekici ve otopark ücretinden bahsettik. Birde bunun trafik cezası var. Bu kadar da olmaz demeyin. Olur olur. Şöyle ki gerçekte devlet kasasına sadece ödediğiniz trafik cezası gider. Çekici ücreti o çekicinin bağlı olduğu kuruma gidecektir. Bu kurumlar belediye veya o mahallin trafik vakfıdır. Belediyeler zabıta marifetiyle özellikle kaldırım üzerine park eden araçları kaldırabilme yetkileri olsa da oy kaygısı sebebiyle pek fazla bu yetkileri kullanmazlar.
Elde edilen gelirler belediyelerce kedi bünyelerinde kullanıldığı gibi trafik vakıfları da kendi bünyelerinde kullanırlar. Bizler sadece bu gelirlerin trafik ile ilgili konularda kullanılmasını ümit edebiliyoruz. Otopark ücretine gelince orası malum aslında, O ücret otoparka ait. Araçlarınız belirli otoparklara çekilir. Trafik vakıflarına ait otoparklara veya yediemin otoparklarına, Yediemin otoparkları anlaşmalı yerlerdir. Her otopark yediemin otoparkı anlamına gelmez.
Peki, çekme işlemi veya otopark içerisinde aracımızda hasar meydana gelirse nereye başvurabiliriz? Böyle bir konuda öncelikle aracınızı otoparktan çıkartmadan hatta çalıştırmadan önce tespit yapmanız gerekir. Aracınızı otoparktan çıkarttıktan sonra hak talep edemeyebilirsiniz. Otopark içerisinde polis çağırarak tutanak tutturmanız gerekir. Polisler bunu külfet gibi görüp tutanak yazmadan sizi mahkemeye veya çeşitli yerlere yönlendirmek isterlerse bile bunu yapmayın ve otoparktan çıkmadan mutlaka tutanak yazdırın.
Elinizde tutanak olduktan sonra çekici ile veya otopark ile anlaşıp anlaşmamak size kalmış. Anlaşamıyorsanız başvuru yapacağınız yer mahkemelerdir. Tabii tüm bunlar için daha önceden bolca sabır biriktirmiş olmanız ülkemizin bir zorunluluğudur. Aslında en çok ihtiyacınız olan birazcık şans. Beş dakikalığına bıraktığınız arabanızın yanından bir çekicinin geçmemesi için şansa ihtiyacınız var.
Bu anlattıklarımız sadece park ihlali durumunda araçların çekilmesi ise ilgili bir konu. Trafikten men edilen araçlar, kazaya karışan araçlar ile ilgili trafik şubesinden yapmanız gereken farklı evraklar vardır.
Unutmadan! Eğer İstanbul da yaşıyorsanız ve arabanızı bıraktığınız yerde bulamazsanız öncelikle 1550 sms hattına plakanızı yazarak aracınızın nerede olduğunu öğrenin. Eğer sms ile aracınızın yerini öğrenemezseniz bunun sebebi ya otopark görevlilerinin sisteme aracınızın otoparkta olduğu ile ilgili bilgi girişi yapmaması ya da aracınızın çalınmış olmasıdır. İkinci şık olan çalınma durumunda(umarım hiç yaşamazsınız) saat kaç olursa olsun geciktirmeden karakola başvuru yapmalısınız. Toplu taşıma mı kullanmalı acaba? Ne dersiniz?