GÜNDEM

Yunanistan Açıklarında 7’lik Deprem Olursa Türkiye Hangi Bölgelerde Risk Altında?

Yunanistan’ın Santorini Adası yakınlarında Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan itibaren meydana gelen 570 deprem, Türkiye’de herhangi bir olumsuz etki yaratmadı. Ancak uzmanlar, bu bölgedeki depremler daha büyük bir şiddete ulaşırsa, özellikle Bodrum, Datça ve Kuşadası gibi sahil kasabalarında tsunami riski oluşabileceğini belirtiyor.

Abone Ol

Ege Denizi'nde Deprem Fırtınası: Türkiye'yi Etkiler Mi?

Yunanistan'ın Santorini Adası yakınlarında 28 Ocak'tan itibaren 570 depremin meydana geldiği Ege Denizi'nde, Türkiye'yi etkileme riski şu an için düşük olsa da uzmanlar, büyük bir sarsıntının tsunami tehlikesi oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Ege Denizi'nde Yaşanan Depremler: Türkiye'ye Uzak Ama Etkili Olabilir Mi?

AFAD'a göre, Ege Denizi'ndeki depremlerin büyüklükleri 1-4.9 arasında değişirken, en büyük sarsıntı 4.9 olarak kaydedildi. Depremler, Yunanistan’ın Santorini Adası'nın 25 kilometre kuzeydoğusunda meydana geldi ve Türkiye kıyılarına 140 kilometre uzaklıkta gerçekleşti. Bu nedenle, Türkiye'deki büyükşehirlerde doğrudan bir tehdit oluşturmasa da uzmanlar, deniz altındaki aktif fayların daha büyük depremler üretmesi durumunda özellikle kıyı bölgelerinde tsunami riskine dikkat çekiyor.

Tsunami Riski: Bodrum, Kuşadası ve Datça Uyarısı

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Ege Denizi'ndeki bu depremler Türkiye'yi doğrudan etkilemez, ancak deniz altındaki faylar 7 büyüklüğünde bir deprem ürettiği takdirde, Bodrum, Kuşadası ve Datça gibi kıyılarda tsunami tehlikesi oluşabilir. Bu yüzden bu bölgelerde önlem alınması gerekir." dedi. Bu bölgeler, Santorini’ye yakınlığı nedeniyle tsunamiden etkilenme ihtimali taşıyan alanlar arasında yer alıyor.

Deprem Fırtınası mı? Volkanik Faaliyetler Mi?

Santorini Adası çevresindeki yoğun sismik aktiviteler, bölgedeki volkanik ve tektonik hareketliliği işaret ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, "Bu depremler 'deprem fırtınası' olarak adlandırılabilir. Şu an için büyük bir tehdit yok. Ancak 6 büyüklüğünde bir sarsıntı olursa, Türkiye'nin kıyılarında hissedilebilir. Santorini'nin aktif volkanik yapısı nedeniyle büyük bir deprem veya patlama beklenmiyor, ancak her zaman bu tür potansiyel bir risk mevcut." şeklinde değerlendirdi.

Santorini Yanardağı: Tehlike Sınırında

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bölgedeki aktif yanardağların büyük tehdit oluşturabileceğini belirtiyor. "Santorini Yanardağı'nın patlaması, 5 ila 7 büyüklüğünde depremlere yol açabilir. Bunun yanında, yanardağların patlamasıyla dev tsunami dalgaları tüm Ege’yi etkileyebilir, bu da Türkiye'nin batı sahillerini tehdit edebilir." diye ekledi. Santorini Adası'nın aktif volkanik yapısı, bölgedeki riskleri arttırıyor.

1956’daki Tsunami ve Sarsıntılar Hatırlatması

Deprem ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, geçmişte 1956 yılında Santorini Adası çevresinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin hem tsunami etkisiyle hem de sarsıntılarla Türkiye kıyılarında hasara yol açtığını hatırlatıyor. Şu an için benzer büyüklükte bir deprem olasılığı düşük olsa da, büyüklüğün 6.5’i geçmesi durumunda bu bölgelerde risklerin arttığına dikkat çekiyor.

Yunanistan’daki Durum: Kırmızı Alarm

Santorini Adası'nda yaşanan art arda gelen depremler, paniğe yol açtı. Adadaki okullar tatil edilirken, tahliyeler başladı ve acil durum ekipleri adaya gönderildi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Yoğun jeolojik olaylar yaşanıyor" açıklaması yaptı. Bu süreçte, sosyal medyada yayılan dezenformasyonlara karşı İzmir Valiliği, sakinleri uyararak durumu yakından takip ettiklerini belirtti.