Tavuk haşlama işlemi, çoğu yemek, salata ve mezenin en sağlıklı adımlarından biridir. Şimdi size aktaracağımız incelikleri göz önünde bulundurarak, sağlıklı bir yemek hazırlayabilir ve içiniz rahat bir şekilde tüketebilirsiniz.
Tavuk haşlama işlemi, neredeyse tüm evlerde sıkça yapılan bir yemektir. Fakat, gözden kaça bazı hatalar neticesinde haşlama tavuk zehirleyici bir hale gelebilir. Söz konusu tarifte incelikleri öğrenmek ve işlemleri doğru uygulamak, sağlıklı bir yemek yapmanın en önemli faktörlerin başında gelir.
Gercekgundem.com sitesinde paylaşılan içeriğe göre, Tavuk haşlarken yapılan hatalardan en yaygın olanı, tavuğu haşlamadan önce yıkamaktır. Bu işlem, aslında bakteri üretimini arttırmaktadır. Çünkü tavukta bulunan bakteriler, yıkama işlemi sonrasında etrafa yayılmakta ve daha da çoğalmaktadır. Bu sebeple, tavuk haşlama işlemine başlamadan önce tavuğu yıkamamak gerekmektedir.
Ayrıca tavuk haşlarken önem verilmesi gereken bir başka husus da, tavuğun pişme süresidir. Mutlaka tavuk iyice pişene kadar tencerede kaynamaya devam etmelidir. Yarım pişmiş tavuk veya çiğ kalmış tavuk zehirlenmelerin en büyük nedenlerinden biridir. Çatal veya bıçak yardımıyla tavuğunuzun pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
Aynı zamanda tavuk haşlama yaparken kullanılan ürünlerin ve malzemelerin hijyenik olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Pis, kirli tavalar ve ürünler, havuk haşlarken zehirli maddelerin ortaya çıkmasına yol açabilirler. Dolayısıyla oldukça temiz ve hiyjenik malzelemelerle tavuk haşlamak önemlidir.
TAVUK HAŞLARKEN BEYAZ KÖPÜK NEDEN OLUŞUR?
Tavuk haşlarken oluşan beyaz köpük, tavuk etinin yüzeyindeki proteinlerin ve kan kalıntılarının suyun içinde çözünmesi sonucu meydana gelir. Bu proteinler ve kan kalıntıları, suyun ısınmasıyla birlikte su yüzeyine çıkar ve köpük oluşturur. Ayrıca, tavuk eti üzerindeki yağ kalıntıları da bu köpüğün oluşmasına katkıda bulunur. Bu tamamen normal bir süreçtir ve köpük, kaynama sırasında sık sık alınarak temizlenebilir.
TENCEREYE BİRKAÇ DİLİM LİMON ATINIZ....
Tavuğun haşlanırken kokmaması için birkaç önlem alabilirsiniz. İlk olarak, tavuğu iyice temizleyip yıkayın ve fazla yağlarını alın. Tavuğu haşlama suyuna koyarken birkaç dilim limon, bir-iki dal maydanoz, kereviz yaprağı veya defne yaprağı eklemek kokuyu azaltabilir. Ayrıca suya bir kaşık sirke veya beyaz şarap eklemek de kokuyu önlemeye yardımcı olabilir. Tavuğu düşük ateşte, kapağı kapalı bir şekilde haşlamak da kokuyu azaltır. Bu basit yöntemlerle haşlama sırasında oluşan istenmeyen kokulardan kurtulabilirsiniz.
Kaynak: Gerçek Gündem
Derleme: Sondakika-24.com