Türkiye’de Zorunlu Eğitim Kaç Yıldır?
Bir ülkede ekonomik, sosyal ve kültürel alanda gelişip, geleceğe adımlar atabilmek için eğitim en önemli şart durumundadır. Ülkeler gelişen teknoloji çağında zamanı yakalamak için, eğitim sistemlerini de çağa uygun hale getirmenin gereklerini araştırmışlar ve uygulamışlardır.
Ülkemizde eğitim 3 Mart 1924’te Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile Milli Eğitim Bakanlığı’na dâhil edilmiştir. Eğitimin daha anlaşılır ve daha kolay olması, uluslar arası yazışmalardan doğan sorunlara engel olmak amacıyla 1928 yılında Latin alfabesi kabul edilmiştir. 1932 yılındaysa dilimizi dünya çapında bir dil haline getirip, Türk dilini güzelleştirmek maksadıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Türk Dil Kurumu kuruldu.
Ülke nüfusunun 20 yüzyılın ikinci çeyreğinde %80’i köylerde yaşamaktaydı. Bu sebepten dolayı eğitim verecek eğitmenlerin yetişmesi için de 1937 yılında Köy Eğitmenlikleri açılmış, 1940 yılındaysa Köy Enstitülerinin açılmasıyla öğretmen ve sağlıkçılar yetiştirilmiştir. 1954 yılında bu enstitüler yerini Öğretmen Okullarına bırakmıştır.
1961 yılına kadar süren 3 yıllık zorunlu eğitim sistemi, eğitimin yetersiz kalmasından ötürü 5 yıla çıkartılmıştır. 1739 sayılı kanun gereği 1973 yılında son 3 yılı ortaokul olmak üzere 8 yıla çıkartılmış, 1997 yılındaysa 8 yıllık eğitim zorunlu hale getirildi. 2005-2006 yılıyla birlikte de lise eğitimi 3 yıldan 4 yıla çıkartıldı.
2012-2013 öğretim yılında halen kullanılmakta olan 4+4+4 eğitim sistemi devreye sokulmuştur. Okula başlama yaşının 60-66 aylık olarak zorunlu tutulması pek çok kesimin tepkisi çekmiş ve aileler çocuklarını yeterli görmedikleri için sağlık raporuyla bir sonraki sezon okul hayatına başlaması yolunu tercih etmişlerdir.
Kimilerine göre bu sistemle eğitim sistemi geriye doğru gitmiş, kimileriyse bu sistemle başarının sağlanabileceğini savunmuşlardır. Büyük şehir ve merkezi yerlerde sistem daha rahat ve kombine sürerken, kırsal kesimde yaşayan insanların çocuklarını uzak okullara taşımalı eğitim yöntemiyle okutma çabaları sistemin dezavantajları arasında yer almaktadır. En büyük avantajı ise çocuğun ilköğretim zamanında verilen seçmeli derslerle ilgi alanlarının belirlenmesi ve öğrencinin o alana yönlendirilmeye çalışılması olmuştur.
Zorunlu eğitim kaç yıldır? sorusuna bugün vereceğimiz cevap, mecburi 12 yıl gibi görünse de, gerçekte ilk iki 4 yılda da okullarını tamamlamadan bırakabilecek olmalarıdır. Eğitim sisteminin en güzel hale gelebilmesi içinse çocuklarımızın ezbercilikten kurtarılıp, anlama ve anladıklarını anlatabilme kabiliyetlerinin sağlanmaya çalışılması olmalıdır.