Tarihte Teknolojinin Detayları Nelerdir?

            Tarihte teknolojinin detayları hususunda araştırma yapan birinin ilk bilmesi gereken bilgi şudur: ''Teknoloji araçların yapım bilgisi''dir. Birçok alanda birbirinden farklı teknolojiler mevcuttur (tıp, ulaşım, bilişim). Teknoloji canlıların koşullara uyum sağlamalarına yardımcı olur. Beşerin teknoloji istihdamı tabii kaynakların “araca” tebdil edilmesi ile başlar. Eski devirlerde yaşamış insanların taş, deri ve ağaç gibi edavatlarla ürettiği ilk araç gereçler bilimin başlangıcı sayılabilir. Bu merhaleden sonra en muazzam aşama ateşin kontrol altına alabilme faaliyetidir. (takriben 120 bin yıl önce). Böylece gıda imkanının artmasını sağladı. İnsanların çok rahat bir biçimde yiyecek bulmasını sağladı. Ateş canlılara ayrıca barınma gibi beşeriyetin en önemli ihtiyacının giderilmesini sağladı. Yabani hayvanlara karşı silah yapımında ateş çok ayrıca önemi haizdi. Dayanıklı araçlar için bronz madeni ateş ile eritildi.

            İnsanoğlu akıl yürütmeye başladığından beri yaşamını kolaylaştırmak için yeni icatlar bulmuştur. Kimi icatlar derin bir düşünüşün sonucu, kimi icatlar ise geçmişteki birikim sayesinde vücut bulmuştur. Şimdi 1000 yıllarından günümüze doğru kronolojik olarak icat edilen buluşlara göz atalım.

 1023 : Kağıt para basıldı. (Çin'de)

 1250 : İlk ateşli silah üretildi. (Çin'de)

 1295 : Modern anlamda ilk defa camcılık İtalya’da başladı.

 1411 : Silah tetiği yoğun çabalar sonucu icat edildi.

 1671 : Gottfried Wilhelm Leibniz adlı bilim adamı hesap makinesi icat etti.

 1839 : Kirkpatrick Macmillan adlı bilim adamı bisikleti icat etti.

 1945 : Günümüzde çok az ülkede var olan atom bombası icat edildi.

            Teknoloji her ne kadar bizi doğanın zorlu şartlarından kurtarmışsa da bizden alı götürdükleri de vardır. Öncelikle bu araçlara esrarengiz bir biçimde bağımlılığımız gün be gün artmakta. Teknolojinin asıl gayesini unutup, araç olmaktan çıkarıyor amaç haline getiriyoruz. Bu da toplumun zihni anlamda çökmesine neden olacaktır. Çocuklarımıza mutlu yarınlar bırakabilmemiz için teknolojiyi kısıtlı bir biçimde kullanmamamız elzemdir.