Güncel

SGK Çalışan Anneler İçin Bakıcı Desteği Ne Kadar Oldu? Başvuru Şartları!

2025 yılı itibarıyla SGK, çalışan annelere verilen bakıcı desteğini artırdı. Peki, bu destek ne kadar oldu? Hangi anneler faydalanabilir? İşte detaylar!

Abone Ol

SGK Çalışan Annelere Bakıcı Desteği: Yeni Miktar ve Şartlar

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışan annelere yönelik sağlanan bakıcı desteğini 2025 yılında artırdı. Avrupa Birliği finansmanıyla desteklenen EDUCARE II Projesi kapsamındaki bu artış, annelerin iş yaşamına devam etmelerini kolaylaştırmayı hedefliyor. Peki, bu yıl bakıcı desteği ne kadar oldu ve kimler bu haktan faydalanabilir? İşte detaylar…

2025 Çalışan Anne Bakıcı Desteği Ne Kadar Oldu?

SGK, çalışan anneler için verilen bakıcı desteği tutarını 2025 yılında 325 avrodan 510 avroya yükseltti. Bu artış, annelerin eğitimli bakıcıları daha kolay bir şekilde temin edebilmelerini sağlıyor. Proje, 0-36 aylık çocukları olan annelere yönelik olup, annelerin iş yaşamına devam etmeleri ve çocuklarının bakımını eğitimli bakıcılara devretmelerini teşvik ediyor.

Bakıcı Desteği İçin Başvuru Şartları Neler?

Bakıcı desteğinden yararlanmak için belirli şartları yerine getirmek gerekiyor. SGK’nın destek sağladığı anneler, 0-24 ay arası çocuğu olan ve çocuğunu bakmak için eğitimli bir bakıcıyı sigortalı olarak çalıştıran anneler olmalıdır. Bunun yanı sıra, annelerin tam veya yarı zamanlı bir işte çalışıyor olmaları gerekmektedir. Yarı zamanlı çalışan anneler de bu destekten faydalanabilir. Başvurular, e-Devlet üzerinden yapılabilir.

Çalışan Anneler İçin Destek Tutarı ve Uygulama

Yapılan artışla birlikte, tam zamanlı çalışan anneler her ay 30 gün prim bildirimi yaparak bakıcı desteğinden yararlanabilirken, yarı zamanlı çalışan anneler için bu süre en az 10 gündür. Bu programda yer alan annelere her ay 510 avro tutarında destek ödemesi yapılacak. Ancak, her anne yalnızca bir çocuğu için destek alabilir. Ayrıca, anneler çocuklarını bakıcının evinde de bırakabilirler.

Proje ile Amacın Nedir?

EU ve SGK'nın ortaklaşa yürüttüğü bu proje, annelerin iş gücüne katılımını desteklerken, çocuk bakımı konusunda da eğitimli kişilerin görev almasını sağlıyor. Proje ile, her ay yaklaşık 7 bin kadının istihdamda kalması hedefleniyor. Bu, hem kadınların iş hayatında yer edinmelerine yardımcı olacak hem de çocuk bakımında kalitenin artmasını sağlayacaktır.