GÜNDEM

Ortanca eğer açmıyor ve soluyorsa bu yöntemi deneyin! Çiçekçilerin gizli yöntemi

Abone Ol

Ortanca bakımı hususunda özen gösterilmesi gereken çok fazla etken vardır. Şayet ortancanız açmıyor ve kuruyorsa, aşağıda söz edilen yöntemleri uygulayarak çiçeklerin sağlığına yeniden kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Büyüme mevsimi boyunca haftada 1 litre oranında su verin. Kök büyümesini teşvik etmek için haftada 3 kez derin su. Büyük yapraklı ve pürüzsüz ortancalar daha fazla suya ihtiyaç duyar, ancak tüm çeşitler tutarlı nemden yararlanır. Derinlemesine sulamak ve nemi çiçeklerden ve yapraklardan uzak tutmak için sağanak hortumu kullanın. Sabahları sulamak ortancaların sıcak günlerde solmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Toprağı nemli ve serin tutmaya yardımcı olmak için ortancalarınızın altına malç ekleyin. Organik bir malç zamanla parçalanır, besin maddeleri ekler ve toprak dokusunu iyileştirir.

Özel ortancalarınıza göre gübre uygulayın. Her çeşidin farklı ihtiyaçları vardır ve farklı uygulama zamanlamalarından faydalanacaktır. Doğurganlık ihtiyaçlarınızı belirlemenin en iyi yolu toprak testi kullanmaktır.

Dayanıklı özelliklere sahip çeşitleri seçerek zararlılara ve hastalıklara karşı korunun. Ortancalarda yaprak lekeleri, solukluk, solgunluk ve külleme görülebilir. Zararlılar ortancalarda yaygın değildir, ancak bitkiler strese girdiğinde ortaya çıkabilirler. Olası zararlılar arasında yaprak bitleri, yaprak katmanları ve kırmızı örümcek akarları bulunur. Ortancalara uygun şekilde bakmak en iyi savunmanızdır.


ORTANCA NEDEN ÇİÇEK AÇMAZ?


Ortanca çiçeği açmıyorsa, bunun birkaç nedeni olabilir: yanlış budama, yetersiz güneş ışığı, uygun olmayan toprak koşulları veya yetersiz besin maddeleri. Ayrıca, bitkinin yaşadığı bölgenin iklim koşulları ve don olayları da çiçek açmasını engelleyebilir. Doğru bakım ve uygun koşullar sağlandığında, ortancalar genellikle bol çiçek verir.

ORTANCA NEDEN RENK DEĞİŞTİRİR?

Kmo.org.tr'de aktarılan bilgilere göre, “Sonsuz Yaz” adıyla da anılan ortanca türünün rengi toprağın pH'sına bağlı olarak değişir. Nötr topraklardan bazik tarafa doğru gidildikçe (yani pH değeri 7 ve üzerine doğru büyüdükçe) pembe ve kırmızı, asidik koşullar oluştukça da (yani pH değeri 7'nin altına indikçe) mavi çiçekler oluşur.