Amasya Taşova’da yetiştirilen ve coğrafi işaret tescilli olan çiçek bamyası bu yılki hasadıyla halkın yüzünü güldürüyor. Çiçeğinin sarı renk olması ve maddi değerinin hiç kaybolmaması sebebiyle ona ‘Sarı Altın’ deniliyor. Şimdilerde kurusunun kilosu tam tamına 1000 TL’den alıcısını bulan çiçek bamyasının altından daha kolay satıldığı belirtiliyor. Bamyanın alıcılarının saat kaç olursa olsun üreticinin kapısına geldiği aktarılırken şehirde ise bu yıl içinde 2 bin 450 tondan fazla bamya üretimi beklendiği bildiriliyor.

KİLOSU 1000 TL’DEN ALICI BULUYOR

Amasya Taşova’da yetiştirilen çiçek bamyası 2024 yılındaki hasadıyla üreticisinin yüzünü güldürüyor. Bamyanın kurusu şimdilerde 1000 TL’den alıcısını bulurken günün her saati ve her dakikasında alıcı bulan bamyanın altından daha kolay şekilde satıldığı belirtiliyor. Yerli halk ise bamyanın kendileri için sarı altın olduğunu söylüyor. Bamyanın peşin paraya satıldığını söyleyen yerli halk, gece gündüz satılabildiğini söylüyor. Bamyalar erken saatlerden itibaren tarlalarda toplanmaya başlanıyor.  Bu ürünün sağlık açısından da oldukça faydalı olduğu belirtiliyor.

Ona Sari Altin Diyorlar Kilosu Tam 1000 Tl Ile Bu Yilin Rekorunu KiriyorŞEHRİN EKONOMİSİNE DE ÇOK BÜYÜK FAYDASI VAR

Taşova ilçesi Belevi Köyü’nde düzenlenen bamya hasadı bu yıl memnun bıraktı. Tam 5 bin 500 dekar alanda ekilişi yapıldığı belirtilen çiçek bamyasından 2 bin 450 tondan fazla üretim beklentisi var. Ürünün hasadı ve getirisiyle ilgili konuşan Amasya Valisi Yılmaz Doruk da söz konusu ürünün şehrin ekonomisine olan katkısından bahsetti. Vali Doruk, bamyanın şehrin ekonomisine yaklaşık 350 milyon TL katkısı olduğunu kaydetti.

Ona Sari Altin Diyorlar Kilosu Tam 1000 Tl Ile Bu Yilin Rekorunu Kiriyor-2BÜYÜK BİR EMEK VAR

Çiçek bamyası, yaz ayı boyunca üreticiler tarafından sabahın erken saatlerinde tarlalara gidilerek çiçeğiyle birlikte toplanıyor ve ardından da iğne yardımıyla tek tek ipe diziliyor. İğneyle tek tek ipe dizilen minik bamyalar daha sonra kurumaya bırakılıyor. Çok büyük emek verilen bu dizilme işleminin geç saatlere kadar sürdüğü belirtiliyor. Bamyanın hasadında çok büyük bir emek olduğu anlatılırken toplamasından ipe dizmesi ve kurutmasına kadar her detayının zorluğuna dikkat çekiliyor. Öte yandan çiçek bamyası üreticileri son yıllarda yüksek maliyetler dolayısıyla Afrika’da yetiştirilerek Amasya’ya getirilen bamyalara dikkat çekiyor. Şimdilerde piyasada görülen her bamyanın çiçek bamyası olmadığını söyleyen üreticiler, Uganda’dan gelen bamya ile Amasya’da üretilen bamya arasında çok büyük fark olduğu ve bu farkın iki bamya yan yana koyulduğunda da belli olduğu aktarılıyor. Amasya’daki bamyanın güneş ortamında toplanarak gölgede kurutulduğu ve sarı bir renk aldığı aktarılırken, Afrika2dan gelen bamyanın ise güneşte toplanıp güneşte kuruduğu için daha esmer, küçük ve is kokulu olduğuna dikkat çekildi.