Vinicius Dünya Rekoru'nu Yeniden Kırılabilir! Vinicius Dünya Rekoru'nu Yeniden Kırılabilir!

KYK Kredisi Faizi 2024 Kalktı mı? 

Öğrenciler, özellikle KYK kredisi faizi ve geri ödeme koşulları hakkında bilgi arayışına girdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın (GSB) yaptığı açıklamalara göre, bu yılki KYK burs ve kredi başvuru sonuçları açıklandı ve başvuru yapan öğrenciler, öğrenim kredisi veya burs hakkı kazandılar. Ancak, kredi alan öğrenciler, kredi borçlarının geri ödemesi, faiz oranları ve ödeme takvimi gibi konularda soru işaretlerine sahip. Peki, KYK kredisi faiz oranları 2024 yılında değişti mi? KYK öğrenim kredisi nasıl geri ödenecek? İşte, tüm bu soruların yanıtları…

KYK Kredisi Faizi 2024 Kalktı mı?

KYK kredisi 2024 yılı itibarıyla, borçlu öğrenciler için faiz oranlarında bir değişikliğe gidilip gidilmediği en çok merak edilen konulardan biri. Öncelikle, KYK öğrenim kredisi, faizli bir borç olarak öğrencilere verilmektedir. Ancak, 2024 yılı itibarıyla faiz oranı ve geri ödeme düzenlemeleri değişmiştir. Geçmiş yıllarda, KYK kredisi borcu üzerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artışları eklenerek, borcun toplamı yıllık olarak artıyordu. Ancak 2024 yılında yapılan düzenleme ile, faiz oranı önemli ölçüde düşürülmüş ve artık daha düşük bir ödeme planı oluşturulmuş durumda. Faiz oranlarının tamamen kalkıp kalkmadığıyla ilgili olarak, şu anda faiz oranları, sadece TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranına göre belirleniyor ve bu oran da her yıl belirli bir artışa tabi tutuluyor.

KYK Kredisi Faizli Mi? KYK Öğrenim Kredisi Geri Ödemeli Mi?

Evet, KYK öğrenim kredisi geri ödemelidir ve faiz uygulanmaktadır. Öğrenciler, öğrenim süresi boyunca aldıkları kredi miktarını, üniversiteyi bitirdikten sonra belirli bir takvim çerçevesinde geri ödemek zorundadırlar. Bu kredinin geri ödemesi, her yıl belirlenen oranlara göre hesaplanarak, öğrencilere belirli bir ödeme planı sunulmaktadır. Ancak, bu ödemelerin faizsiz değil, faizli olduğunu belirtmek gerekir. 2024 itibarıyla, alınan kredinin faizi, yıllık olarak belirlenen Yİ-ÜFE oranlarına dayalı olarak artacaktır.

KYK Kredisi Geri Ödemesi Ne Zaman Başlar? Kaç Taksitte Ödenir?

KYK kredisi geri ödemesinin ne zaman başlayacağı, öğrencinin eğitim sürecini tamamlaması ve mezuniyetinin ardından belirlenir. Öğrenim süresi tamamlandıktan sonra, kredi borçları iki yıl sonra ödenmeye başlanacaktır. Bu erteleme süresi, öğrencilerin iş bulmalarına ve finansal durumlarını düzeltmelerine olanak tanır. Yani, öğrenci mezuniyetinden sonra iki yıl boyunca kredi borcunu ödemek zorunda değildir.

Geri ödeme süreci başladıktan sonra, kredi borcu, öğrenciye aylık taksitler halinde ödenir. Genellikle, KYK kredisi, 36 ay (3 yıl) gibi bir sürede ödenmesi gereken bir borçtur. Ancak, 2006-2007 öğretim yılına kadar olan krediler üçer aylık taksitler halinde geri ödenmiştir. Öğrenciler, ödeme takvimine sadık kalarak her ay belirlenen tarihlerde ödemelerini yapmak zorundadırlar.

KYK Kredisi Borcu Ne Zaman Ödenir? Borçlar Nereden Yapılır?

KYK kredisi borçları, öğrencinin öğrenim süresi sona erdikten ve iki yıl erteleme süresi tamamlandıktan sonra başlar. Öğrenciler, borçlarını T.C. Kimlik numarası ile online olarak yapabileceği gibi, Ziraat Bankası ATM’leri veya internet bankacılığı üzerinden de ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirler. Ödemeler “kygm.gsb.gov.tr” adresi üzerinden yapılabilmektedir. Ödemelerini zamanında yapan öğrenciler, ödeme süresi boyunca herhangi bir ilave faiz veya gecikme zammı ödemezler.

KYK Borcu Ertelenebilir Mi?

KYK kredisi borcu, öğrencinin iş bulamaması veya maddi zorluklar yaşaması durumunda belirli koşullar altında ertelenebilir. Öğrenciler, e-Devlet üzerinden borç erteleme talebinde bulunabilirler. Ancak, bu işlem yalnızca belirli koşullara uyan öğrenciler için geçerlidir. Eğer öğrenci, sosyal güvenlik sistemine kayıtlı bir işe başlamazsa, borç ertelemesi talep edebilir. Erteleme süresi de, öğrencinin talebine göre üç yıl kadar uzatılabilir. Fakat bu durumda, borç miktarına her yıl belirli bir oranda ilave ücret eklenir.

KYK Kredisi Borcu Zamanında Ödenmezse Ne Olur?

KYK kredisi borçları, belirtilen tarihlerde ödenmediği takdirde gecikme zammı uygulanır. Ödemeler gecikirse, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun gereği, borçluya gecikme zammı eklenir ve alacak vergi dairesine bildirilir. Öğrenciler, bu durumda hem gecikme zammı hem de takip işlemleriyle karşı karşıya kalabilirler.