Karatay Diyeti Nedir?
Karatay Diyeti Özellikleri Nedir?
Canan Karatay’ ın kendi ismini verdiği bu diyet; şok diyetlerin ya da düşük kalorili diyetlerin aksine gerçek besinlerin yenildiği sağlıklı bir diyettir. Bu diyette yalnızca iki ana öğün bulunur. Zorlananlar için başlangıçta üç ana öğün yapmaları önerilir. Diyetin iki öğün olmasının sebebi Karatay’ ın çok sevdiği leptin hormonudur. Leptin hormonu yağ yakıcı bir hormondur ve açlıktan 4 saat sonrasında salgılanır. Sürekli ara öğün yapmak ise, insülin hormonunun salgılanmasına sebep olur. Bu da yağlanma anlamına gelir.
Karatay Diyetinde İzin Verilen Yiyecekler Nelerdir?
Karatay, öyle besinlerin yenilmesine izin vermiştir ki; bu diyeti yaptığınızda yaşayacağınız o doygunluk hissi sizi günde sadece iki öğün yemeye itecektir. Bu besinler: yumurta, peynir, zeytin, et, balık, tavuk, bütün sebzeler (patates hariç), bütün kuru yemişler, zeytinyağı ve tereyağı gelir. Tereyağının kullanımı oldukça tartışmalı olsa da Karatay bol tereyağı yenilmesini tavsiye eder.
Karatay Diyetinde Yasaklı Olan Yiyecekler Nelerdir?
Karatay, birçok yiyeceğin yenmesine izin verdiği gibi; birçok yiyeceği de yasaklamıştır. Bu yasaklı yiyeceklerin başında ekmek gelir. Yani Karatay, kan şekerinin hızlı yükselip düşmesine, aynı zamanda kilo alımını ve şeker hastalığının tetiklenmesine sebep olacak yiyeceklerin yenmesini yasaklar. Bu yasaklar yiyecekler listesi, tahıl grubundaki yiyeceklerle devam ettirilebilir. Diğer diyetlerde yasak olan şekerli gıdalar, paketli ürünler, tatlandırıcılar, gazlı içecekler, kuru yemişlerin kavrulmuş hallerini yemek yasaktır. Şarküteri ürünlerini yasaklayan Karatay, el yapımı gerçek sucuğun ve pastırmanın yenmesine izin verir.
Kahvaltıda Ne Yenilebilir?
Karatay, kahvaltının yüksek protein ve yüksek yağ içerikli yiyeceklerle yapılmasını önerir. Haşlanmış ya da tereyağda pişmiş yumurta, yanına el yapımı gerçek beyaz peynir, bol zeytin, ceviz, çiğ badem, çiğ fındık yenilebilir. Meyve yemek istediğiniz zamanlarda, ara öğün yapmayacağınız için yemek istediğiniz meyveyi ana öğüne ekleyebilirsiniz. Yağ kaynağı olarak farklı seçenekler kullanmak isterseniz avokado ve şekersiz fıstık/badem/fındık ezmesi güzel bir alternatif olacaktır. Kahvaltı tabağınıza maydanoz, tere, domates, salatalık gibi besinleri ekleyerek doyuruculuğu bir kat daha artırmak mümkün.
Akşam Yemeğinde Ne Yenilebilir?
Akşam yemeklerinde protein ağırlıklı bir öğün tercih edebileceğiniz gibi sebze yemekleri de yiyebilirsiniz. Fırında ya da ızgarada yapılmış balık ve yanına salata yiyebilir, bir kase çorba da ekleyebilirsiniz. Et ve balık tercihinizi ızgarada ve fırında pişmiş olarak kullanmanızda fayda var. Ayrıca bu diyette, yiyeceklerin yağda kızarmış hallerini yemeniz serbest bırakılmamıştır. Et ve tavuğun yanına haşlanmış sebzeleri tercih edebilirsiniz. Sebze yemeği yapacağınız zamanlarda yemeğin protein değerini artırmak için yemeğe kıyma ekleyebilirsiniz. Doymadığınız taktirde çorba ve yoğurt yiyebilirsiniz. Unutmayın bu diyette yemeklerin yanında yenen pilavlar, makarnalar ve patates püreleri yasak. Eğer tatlı yemek isterseniz meyve tüketebilir ya da Karatay’ ın tek önerdiği tatlı olan incir uyutması tatlısını deneyebilirsiniz.