Samsun Günlük Kiralık Ev Samsun Günlük Kiralık Ev

İşletmelerin güçlenmeleri ve kar edebilmeleri için mali yönetim süreçlerinin minimum zararla yönetilmesi oldukça önemlidir. Bu maliyetlerden tasarruf etmenin birçok yolu vardır. İşletme giderlerini vergi olarak göstermek de bunlardan birisi. İş süreçlerinde yapılan harcamaları gider olarak göstermek bazı vergi kalemlerinden muaf olunmasını sağlar. Ancak her harcama kalemi gider olarak gösterilmemektedir. Bu yazıda vergi avantajlarından yararlanmak için gider gösterilecek kalemleri bulabilirsiniz. 

Yemek Giderleri

Personel giderleri, işletmelerin en büyük harcama kalemlerinden birini oluşturur. Bu giderler arasında personellerin yemek hakkı ve şirketlerin düzenlediği organizasyonlar da büyük harcama kalemleri arasında yer alır. Şirkette çalışma süresince gerçekleştirilen davet yemekleri, toplantılar ve müşteri ağırlama gibi durumlar yemek gideri olarak gösterilebilir. Bununla birlikte çalışanlara sunulan yemek kartı da vergi avantajı sunan yan hak hizmetlerinden yararlanılarak gider gösterilebilir. Yan hak hizmetleri sunan şirketler %100 vergi avantajı ve pratik yönetim imkanıyla öne çıkar. Bu şirketlerle çalışmak yemek giderlerini muhasebeleştirmek ve vergi avantajlarından yararlanmak için idealdir.

Ulaşım Giderleri

Ulaşım giderleri de şirketlerin çalışanlar için harcama yaptığı kalemler arasında yer alır. Çalışanların ulaşım maliyetleri için yapılan harcamalar da gider olarak gösterilebilir. Bu noktada işletmeler uçak, otobüs bileti, kargo ücretleri ve şehir içi ulaşım harcamalarını gider olarak ibraz edebilmektedir. Ayrıca yan hak hizmetleriyle ulaşım çözümleri sunularak %100’e varan vergi avantajından faydalanılabilir.

Araç Giderleri

İş süreçlerinde kullanılan araçların giderleri de işletme tarafından gider olarak gösterilebilir. İşletme araçları için yapılan yakıt harcamaları, bakım ve onarım masrafları ve araç kiralama ücretleri gibi harcamalar gider olarak yazılabilir. Ayrıca işletmeye ait araçların sigorta, kasko, MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) gibi zorunlu giderleri de bu kapsamda değerlendirilebilir. İşletmeler bu tür harcamalarında da yan hak hizmetlerinden yararlanabilir. Özellikle yakıt harcamaları için sunulan yan hak hizmetleri fatura hazırlama ve raporlama süreçlerinde büyük avantaj sağlar. Ayrıca işletmeler bu hizmetler ile harcama limitini belirleyebilir.

Giyim Harcamaları

Özellikle üretim alanında çalışan personeller için harcanan giyim giderleri de gider olarak gösterilebilmektedir. Ancak bu alanda gider gösterebilmek için yapılan kıyafet alışverişlerinin çalışma süreci için gerçekleştirilmesi gerekir. Yani iş kıyafeti olarak üretilen önlükler, iş yelekleri, koruyucu gözlükler ve iş ayakkabıları gibi ürünler bu kapsamda değerlendirilmelidir. Günlük giyim kombinlerinde kullanılan takım elbise ve etek gibi kıyafetler gider olarak gösterilememektedir. İşletmeler personelleri için yaptıkları bu harcamaları da gider göstermek isterse yan hak hizmetlerinden yararlanabilir. Anlaşmalı giyim mağazalarından harcama imkanı sunan kurumsal hediye kartları; çalışanların giyim ihtiyaçlarını vergi avantajlarıyla karşılamak için ideal seçenek olabilir.

İletişim Giderleri

Çalışma sürecinde kullanılan telefon ve internet gibi araçlar da gider olarak gösterilebilir. İşletmeler bu alanda yaptıkları harcamaları faturalandırarak belirli vergi kalemlerinden muaf olabilir. Ancak bu alanda yapılan harcamalar şirket adına faturalandırılması gerekmektedir. Görüldüğü üzere işletmeler birçok alanda vergi tasarrufu sağlayabilir. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için Gelir Vergisi Kanunu’nu detaylı olarak incelemek yerinde olacaktır.