SAĞLIK

İnsanlık tarihinin en ölümcül bakteriyel enfeksiyonu olarak adlandırılıyor

Abone Ol

Her ne kadar nadir olsa da vakalar bugün hala yaşanmaya devam ediyor. Son derece nadir görülen bu hastalık günümüzde de varlığını devam ettiriyor. Mart ayında New Mexico'da bir adam hastaneye kaldırıldıktan sonra vebadan ölmüş, şubat ayında ise Oregon'da bir kişiye evcil kedisinden enfekte olduğu tahmin edilen bubonik veba teşhisi konmuştu.


Kemirgenlerde yaşayan pireler tarafından bulaşan bu hastalığın semptomları genellikle enfeksiyondan bir ila yedi gün sonra ortaya çıkar ve kasık, koltuk altı veya boyun bölgelerinde bubos adı verilen ağrılı, şişmiş lenf düğümleri ile ateş, titreme ve öksürük gibi belirtiler göstermektedir. İnsanları ve diğer memelileri etkileyen veba, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre, insanlar genellikle hastalığa sebep olan bakteri olan Yersinia pestis'i taşıyan kemirgen piresi tarafından ısırıldıktan sonra veya enfekte bir hayvana dokunduktan sonra vebaya yakalanmaktadır. Kendileri hasta olan kediler doğrudan insanları enfekte edebilirken, daha dayanıklı köpekler pireleri sahiplerine geri taşıyabilmektedir. Ayrıca insanlar enfekte bir kişinin veya hayvanın öksürüğünden gelen damlacıkları soluyarak da hastalanabilmektedir. CDC'ye göre, bakteri belirli kemirgen popülasyonları arasında düşük seviyelerde dolaştığı için varlığını devam ettiriyor. Bu enfekte hayvanlar ve pireleri, bakteri için uzun vadeli rezervuar görevi görmektedir. Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'ndeki Viroloji ve Aşı Araştırmaları Merkezi direktörü Dr. Dan Barouch şubat ayında, "Ortadan kaldırılmamasının nedeni, bir hayvan rezervuarının olmasıdır. Bakteri hayvanları enfekte edebilir ve vahşi doğada tüm hayvanları tedavi edemediğimiz için doğada varlığını sürdürür ve bu nedenle zaman zaman sınırlı sayıda insan vakasına neden olur" ifadelerini kullandı.


Veba, özellikle Arizona, California, Colorado ve New Mexico olmak üzere, batı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kırsal alanlarda doğal olarak görülmektedir. CDC'ye her yıl ortalama yedi insan veba vakası bildirilmektedir. Fakat Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerinde önemli ölçüde daha fazla vaka görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2010'dan 2015'e kadar dünya çapında 584 ölüm dahil 3.248 vaka bildirilmiştir. En çok salgın görülen üç ülkenin Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Madagaskar ve Peru olduğu belirtilmiştir. Üç tür veba vardır - bubonik, septisemi ve pnömonik veba. Akciğerleri etkileyen pnömonik veba formunda, insandan insana doğrudan bulaşma riski bulunmaktadır. Bu, 2017'de Madagaskar'daki büyük salgında da böyleydi; burada 2.348 doğrulanmış, olası ve şüpheli vaka ve 202 ölüm vardı. CDC, ABD'deki son kentsel veba salgınının 1924-1925 yılları arasında Los Angeles'ta yaşandığını bildirilmiştir.

"Ciddi bir hastalık olabilmesine rağmen, erken teşhis edildiği sürece genellikle antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilmektedir. Bu yüzden artık çok tedavi edilebilir bir hastalıktır. Orta Çağ'da Kara Ölüm'ün yarattığı korkuyu yaratmamalıdır. Eğer biri veba ile tutarlı semptomlar geliştirirse o zaman tıbbi yardım alın, çünkü erken evrelerde veba antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilir" şeklinde konuştu. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bubonik veba tedavi edilmediğinde yüzde 30 ila yüzde 60 arasında bir ölüm oranına sahipken, pnömonik veba tedavi edilmediğinde her zaman ölümcül olmaktadır. ABD'deki vakaların %80'inden fazlası, en yaygın enfeksiyon türü olan bubonik formdur. Tedavi edilmeyen bubonik veba, bakteriler akciğerlere yayıldıktan sonra hızla gelişen zatürreye sebep olan daha ciddi pnömonik vebaya dönüşebilmektedir.