İlk yardım herhangi bir kaza ya da hayati tehlike durumunda ilkyardım sertifikasına sahip olan kişiler tarafından ilk müdahalenin yapılması demektir. Tıbbi müdahaleden farkı tıbbi cihaz kullanmadan, olay yerindeki ekipmanlar yardımıyla sağlık ekipleri gelene kadar ilk müdahalenin yapılmasıdır. İlkyardım çoğu zaman hayat kurtarıcıdır. Olay anında hasta ya da yaralının yaşamasını sağlar, durumunun daha kötüye gitmesini önler ve iyileşme aşamasında büyük faydası olur.
Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?
Hayat kurtarma zinciri 4 aşamadan oluşur. Son 2 aşama sağlık görevlilerinin görevidir, ilkyardımcı görevleri kapsamında değildir. Buna göre hayat kurtarma zinciri şu şekildedir;
Halka 1; 112’ye haber vermek
Halka 2; olay yerinde yapılan temel yaşam desteği
Halka 3; ambulans ekipleri tarafından yapılan müdahaleler
Halka 4; hastane acil servisleri
Nasıl İlkyardımcı Olunur?
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre ilkyardımcı olmak için öncelikle şu şartlara sahip olmak lazımdır;
· En az ilkokul mezunu olmak
· Yetkisi bulunan kurumlardan temel ilkyardım eğitimi almak
· İlkyardımcı sertifikası ve kimlik kartı sahibi olmak gerekir.
Siz de ilkyardımcı olmak istiyorsanız Kare Akademi kurumumuza başvuru formunuzu iletebilirsiniz.
İlkyardım Yönetmeliğine Göre Yasal Zorunluluk
01.01.2013 tarihinde yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Kanunu’na göre tüm işyerlerinde ilkyardımcı bulundurmak zorunlu hale getirilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği kapsamında işyerlerinin bulundurması gereken ilkyardımcı sayısı şu şekildedir;
· Az tehlikeli işyerlerinde her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı
· Tehlikeli işyerlerinde her 15 çalışan için 1 ilkyardımcı
· Çok tehlikeli işyerlerinde her 10 çalışan için 1 ilkyardımcı
İlkyardım eğitimleri sadece İl Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumları aracılığı ile verilir. Bu kurumlarda eğitim veren eğitmenlerin de İlk Yardım Eğitmeni Sertifikasına sahip olması gerekir.
Acil Durumlarda Aranması Gereken Numaralar
112 |
Ambulans |
110 |
İtfaiye |
114 |
Zehir danışma merkezi |
155 |
Polis imdat |
156 |
Jandarma ihbar |
158 |
Sahil güvenlik |
İlkyardım Çantası Nedir?
İlkyardımcı bireylerin her zaman her yerde ilkyardım çantası bulundurması zorunludur. İlkyardım çantaları olay yerinde gerekli müdahalenin yapılması için ihtiyaç duyulabilecek ekipmanları bulundurur. İlkyardım çantaları evde, okulda, dışarıda ve işyerinde kullanılmak üzere her şeyi düşünülerek hazırlanmıştır.
İlkyardım çantaları her zaman kolay ve ulaşılabilir alanlarda saklanmalıdır. Hem çocukların ulaşamayacağı hem de ilkyardımcının kolayca erişebileceği bir yerde bulunmalıdır. Bununla birlikte nemli ya da çok kuru alanlardan saklanması gerekir. Bu nedenle mutfak ya da banyo ilkyardım çantalarının saklanması için uygun bir ortam değildir. İlkyardım çantasını kullanırken de eksik malzemeleri derhal tamamlamak gerekir. Gerekirse bunun için liste çıkarılmalıdır.
İlkyardım çantaları amaca göre düzenlendiği için farklı isimler alır. Bu isimler şöyle sıralanabilir;
· Kişisel ilkyardım çantası
· İlkyardım çantası
· Seyahat çantası
· Araç ilkyardım çantası
İlkyardım çantasının kapsamı kullanılacağı alana göre farklılık gösterir. Ancak her türlü ilkyardım çantasında bulundurulması gereken ekipmanlar ilk müdahale anında kanamayı durdurmaya, yaranın enfeksiyon kapmasını önlemeye ve müdahale anında ihtiyaç duyulacak ürünlere göre hazırlanır. İlkyardım çantası hazırlarken olabildiğince basit düşünmeniz gerekir. Su geçirmez bir ilkyardım çantası sizin için yeterlidir. Bununla beraber çantada birkaç göz bulunması malzemelerin gruplandırılarak stoklanması amacıyla iyi olacaktır.
İlkyardım Eğitimi Sonrası Sınav Var mıdır?
İlkyardım eğitimi https://kareakademi.com.tr/egitim/ilk-yardim-kursu/ sonrası sınav zorunludur. Teorik ve uygulamalı olmak üzere sınav iki bölümden oluşur. İlkyardım eğitim sınavı eğitim bittikten sonra 1 hafta içinde yapılır. Sınav ve eğitim hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.