Hizmet Verirken Fatura Açıklaması Ne Olmalıdır?
Alışveriş yaparken nelere dikkat ediyoruz. Aldığımız ürünün bize uygunluğu, kalitesi, garantisi, beğenilmesi gibi şeyler diyebiliriz. Ancak takdir edersiniz ki işletmeler Z raporu alıncaya kadar sattıkları her ürün için bir fatura sistemi kullanırlar ve günlük, haftalık, aylık ve yıllık cirolarını ve döküm hesaplarını fatura tarihleri ve numaraları üzerinden yaparlar. Her işletme için faturada farklı bilgiler olabilir. Örneğin bir ilaç firmasının faturasında önce bakılan faturadaki malzemedir.
Malzemenin adedi, etken maddesi ihale ürünü ise ihale kayıt numarası ve ihalenin yapıldığı yıl, bubi kayıtları gibi bilgilerin olduğunu görürüsünüz. Diğer taraftan tüm faturaların ortak bir özelliği de faturayı kesen firmanın açık adresi, iletişim bilgileri hangi alanlarda iş yapıyorsa açık bir şekilde bunu belirten ismi, sevk irsaliyesi, genellikle beyaz ve ilk sayfada olan fatura koçanı, malzeme tartılı ise kantar fişi ve tutar bilgileri yer alır. Firma ödemesini banka aracılığı ile tahsil ediyorsa banka şubesi, ıban ve hesap numarası, vergi dairesi vergi numarası şahsı firması ise kişinin ismi ve TC. Kimlik numarası fatura üzerinde yer alması gereken unsurlardır.
Hizmet verirken fatura açıklaması ne olmalıdır ve nasıl yazılmalıdır onlara bakalım. Yazı mümkünse ofset olmalı ve elle yazılmamalı, satılan ürünler satır satır ayrılmalı, her ürünün adedi, birim fiyatı ve karşılık geldiği toplam fiyat ayrı ayrı yazılıp, sayfa adedine göre sayfa toplamı alınarak KDV tutarları eklendikten sonraki genel kısım ve kesintiler fatura üzerinde gösterilmelidir. Faturanın tarihi gün, ay, yıl ve saat olarak fatura üzerinde belirtilmeli, eğer iade ve ya değişim olacaksa müşteriye böyle bir hizmetin verilebilmesi için ürünün muhatap firmadan alındığı belli olmalıdır.