Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılım gösteren maymun çiçeği virüsü sebebiyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), harekete geçti. Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda’da da virüsün yayılması sonucu DSÖ, maymun çiçeği virüsü sebebiyle iki sene içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açıktır” ifadeleri kullanıldı.

Derhal Adim Atilmazsa Kontrolden Cikar-1The Sun'da yer alan bir habere göre; Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ndeki (Africa CDC) bilim insanları, yeni virüsün kıta genelinde hızla yayılmasıyla birlikte bu hafta alarma geçmiş durumda. 2024'ün başından bu yana Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) 13.700'den fazla vaka ve 450 ölüm görüldü. Virüsün daha ölümcül ve daha agresif türü olan ve daha önce maymun çiçeği olarak bilinen hastalık, şimdi Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR), Kenya ve Ruanda da dahil olmak üzere Afrika'nın 12 ülkesine yayılım gösterdi. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, “klad 1a” adı verilen varyantıyla on yıllardır mücadele ediyor. Bu versiyonun daha ölümcül olduğu belirtiliyor; yetişkinlerde ölüm oranı yüzde 5, çocuklarda ise yüzde 10 civarında. Bir önceki versiyonda ise ölüm oranı yüzde 3 civarındaydı. Salgının küresel sağlık acil durumu olarak etiketlenmesinin, hükümetleri daha hızlı harekete geçmeye ve etkilenen bölgelere hayati önem taşıyan tıbbi malzemeleri ve yardımı artırmaya iteceği belirtiliyor. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus uyardı: "Geçtiğimiz ay, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne komşu olan ve daha önce MPOX vakası bildirmemiş dört ülkede, yani Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda'da 1b sınıfı virüse bağlı yaklaşık 90 vaka bildirildi. Ancak biz tek bir klad salgınıyla uğraşmıyoruz; farklı ülkelerde, farklı bulaşma yolları ve farklı risk düzeyleri olan, farklı klad salgınlarıyla uğraşıyoruz. Bu salgınları durdurmak, her zaman olduğu gibi, toplulukların merkezde olduğu, kişiye özel ve kapsamlı bir müdahale gerektirecek." İfadeleri kullanıldı.

Derhal Adim Atilmazsa Kontrolden Cikar-2

Ghebreyesus "Doğu ve Orta Afrika'da yayılan salgın ve Afrika içinde ve dışında daha fazla uluslararası yayılma potansiyeli ışığında, salgının uluslararası endişe yaratan bir halk sağlığı acil durumu olup olmadığı konusunda bana tavsiyelerde bulunması için Uluslararası Sağlık Tüzüğü uyarınca bu Acil Durum Komitesini topladım" şeklinde konuştu. DSÖ'nün durumu "uluslararası düzeyde endişe verici halk sağlığı acil durumu" olarak nitelendirmesi, üye ülkeleri virüse karşı hazırlık yapmaya teşvik etmeyi amaçlamakta. Bu, aşıların ve tedavilerin daha fakir ülkelerle paylaşılmasını gerektirebilir. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Jean Kaseya, hastalığın kontrol altına alınması için derhal adım atılmazsa kontrolden çıkabileceği uyarısını yaptı. Kaseya, "Bu bildiri yalnızca bir formalite değil. Bu, harekete geçmeye yönelik açık bir çağrıdır. Artık tepkisel olma lüksümüzün olmadığının kabulüdür. Bu tehdidi kontrol altına almak ve ortadan kaldırmak için çabalarımızda proaktif ve agresif olmalıyız" şeklinde konuştu. Afrika dışındaki sağlık yetkilileri de salgının daha fazla yayılma riskini değerlendirmek amacıyla durumu takip edecek. Pandemi ve Afet Yönetim Merkezi'nden Prof. Marion Koopmans, virüsün Avrupa'ya gelme riskinin "küçük ama mümkün" olduğunu aktardı. Uzmanlar daha önce Sun'a hastalığın uluslararası seyahatler yoluyla kolayca yayılabileceğini dile getirmişti.