Atatürk Mal Varlığını Nereye Bağışlamıştır?
Sadece Türkiye’de değil dünyada da hem devlet adamlığı ile hem de askeri alanda ki başarılarıyla saygı ve sevgiyle her zaman kendisinden bahsedilen Mustafa Kemal ATATÜRK, 10 Kasım 1938’ de vefat etmiştir. Ölümü ile ilgili bir çok spekülasyon olduğu gibi Atatürk’ ün mal varlığıyla ilgili de bir çok spekülasyon yapılmıştır.
M. Kemal Atatürk’ ün mal varlığının iki kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan ilki Hint asıllı Müslümanların ‘Hilafet Fonu’ndan, ‘islamın Kılıcına’ Milli Mücadele için yollamış olduğu paradır. Ancak M. Kemal Atatürk hilafeti kaldırmayı planladığı için milli mücadele döneminde bu paraya dokunmamıştır. Diğer kaynak ise; Mısır eski Hidivi olan Abbas Hilmi Paşa’nın Türk uyruğuna geçmesiyle birlikte, Cumhuriyet Halk Partisi’ne bağışladığı yüksek miktardaki bağıştır.
Elbette ki M. Kemal Atatürk bu iki geliri şahsi ihtiyaçları için kullanmamıştır. İlk olarak Türkiye İş Bankası’nı kuran M. Kemal Atatürk, birçok şirketi de teşvik ederek ülke ekonomisini düşünmüştür. Ayrıca; mal varlığı ile fabrika, çiftlik ve imalathane gibi üretime yönelik yatırımlar yapmış; çiftlikler aracılığıyla mandıralar, sebze ve meyve bahçeleri kurmuş, büyük ve küçükbaş hayvanlar almıştır. Buradan elde edilen tüm ürünler, halka ucuz bir fiyata satılmıştır.
Atatürk, o dönemlerde aldığı Cumhurbaşkanlığı maaşını da almamış hatta Çankaya Köşkü’nün harcırahı da İş Bankası’ndaki hesabında birikmiştir. M. Kemal Atatürk ülkenin üretim alanında gelişmesi için kullandığı mal varlığı üzerinde akrabalarının hak talep etmemesi için ise, 11 Mayıs 1938 günü bir kanun maddesi çıkartmıştır.
M. Kemal Atatürk’ün ölümü sonrası en çok merak edilen konulardan biri elbette ki Atatürk mal varlığını nereye bağışlamıştır? sorusunun cevabıdır. Atatürk mal varlığını Cumhuriyet Halk Partisi’ne bırakmıştır. Ancak bu mal varlığı parti adına değil devlet hazinesine vakfedilecek şekilde vasiyet edilmiştir.
Kendisine hediye edilen birçok değerli eşyayı bile kayıt altına alıp, devlete hazinesine bırakan M. Kemal Atatürk; kalan şahsi malvarlığını ise; kardeşinin ve manevi kızlarının yaşadıkları müddetçe maaşa bağlanması ve İsmet İnönü’nün çocuklarının eğitimi için kullanılmasını vasiyet etmiştir. Bunun yanında Türk Tarih ve Dil kurumuna da her yıl bir miktar para tahsis edilmesini vasiyetine eklemiştir.
Tüm hayatını modern ve özgür bir devlet kurmak için harcayan M. Kemal ATATÜRK; üretime bağlı olarak kullandığı mal varlığını da devlet hazinesine bırakarak örnek bir lider olmuştur.