EKONOMİ

5 öngörüde kriptonun geleceği

Abone Ol

Kripto para piyasalarının nasıl şekilleneceği yatırımcıların odak noktası. Herkes kötü haberlere yenilerinin mi ekleneceğini yoksa çöküşün son bularak yeni bir yükselişin mi başlayacağını merak ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FTX ve BlockFi gibi firmaların çöküşleri ve iflas başvurularıyla geçen çalkantılı bir yılın ardından, kripto piyasası için işler pek iyi görünmüyor. Birçok kripto para birimi 2022 yılında sert düşüşler yaşadı ve değer kaybetti. 31 Aralık 2021'de Bitcoin 46.224,39 dolardan işlem gören Bitcoin’in 20 Aralık 2022 tarihinde 16.794 dolarda seyretmesi de bunu gösteriyor. Bitcoin şu an 17.400 dolar civarında işlem görüyor.

Jumpstart’tan Kamya Pandey’in haberine göre, yine de, yakın gelecekte kriptoya yatırım yapmayı planlıyorsanız, gelecek yıl piyasanın nasıl ilerleyeceğine dair bir anlayışla yatırım serüveninize başlamanız gerekiyor. Bu da, gelecek öngörülerini daha yakından bakmaktan geçiyor.

Bitcoin daha da düşebilir

Cryptopredicitions.com uzmanlarınaa göre Ocak 2023'te Bitcoin'in ortalama fiyatı 17.083 dolar civarında seyredecek. Uzmanlara göre Bitcoin 2023 yılı sonunda, 16.900 dolardan işlem görecek.

Standard Chartered analistleri de Bitcoin'in 2022'de yaşadığı fiyat düşüşünden kurtulamayacağına inanıyor. Analistler, Bitcıin’in 5.000 dolar civarına düşeceğini düşünüyor. Dahası, analistler, teknoloji hisse senedi fiyatlarındaki düşüşün de Bitcoin’deki fiyat düşüşünü hızlandırabileceğini ve aşağı yönlü piyasa hissiyatının yanı sıra daha fazla kripto şirketinin iflasının da yatırımcıların piyasaya olan güveninde daha fazla kayba yol açabileceğine inanıyor.

Kripto denetimi daha yaygın hale gelebilir

FTX ve BlockFi'nin dağılması, kripto alanında düzenleme ihtiyacını ortaya çıkardı. Rezerv kanıtı (Proof of Reserves - PoR) mekanizmasının tanıtılmasıyla, bir kripto borsasının her bir müşterinin kripto varlıklarını başarılı bir şekilde nakde çevirmesi için yeterli fona sahip olup olmadığını ortaya koyan düzenlemeye yönelik çabalar ise devam ediyor.

Kripto denetimine yönelik bir başka adım da ABD’deki Finansal Muhasebe Standartları Kurulu'ndan (Financial Accounting Standards Board - FASB) geliyor. FASB, şu anda kripto muhasebesi için kurallar üzerinde çalışıyor ve bunlar yürürlüğe girdikten sonra, muhtemelen kripto firmalarından daha yüksek düzeyde şeffaflık beklemenin mümkün olması umuluyor.

Ethereum yükselişe geçebilir

2022 yılı Ethereum'un nihayet ‘hisse ispatı’na (Proof of Stake - PoS) geçiş yaptığı ve bunu yaparak kripto madenciliğini eskisinden daha az kaynak yoğun hale getirdiği yıl oldu. Bugün, 20 milyon ABD Doları değerinde Ethereum’un stake edildiği biliniyor ve bunun Ethereum’un gelecek yıl bir sonraki Şanghay güncellemesinden geçtikten sonra daha da yükselmesi bekleniyor. Şangay güncellemesinin yatırdığınız Ether'i geri almanızı mümkün kılması hedefleniyor. Bunun da daha fazla insanı Ethereum'larını stake etmeye teşvik etmesi bekleniyor.

‘Meme coin’lerin varlığı sona erecek

Özellikle 2021 yılında meme coin’lerin yükselişine şahit olduk. Dogecoin, Shiba ve Dogelon Mars gibi her türlü meme coin değer kazandı, ancak bu meme coin’lerin bu yıl değerlerini koruyabilmeleri beklenmiyor. Bunun bazı meme coin’lerde yaşandığı bugün de görülüyor. Uzmanlar, kripto piyasası daha olgunlaştıkça yatırımcıların paralarını meme coin’lere yatırım yapmak yerine kaliteli projelere yatırmayı seçeceğini söylüyor.

Merkezi olmayan finans (DeFi) üstün gelecek

FTX ve BlockFi gibi merkezi finansal borsaların çöküşünün bir başka yan ürünü de DeFi platformlarının yükselişi oldu. DeFi platformları, merkezi bir otorite tarafından yönetilmek yerine, platformu kullanan herkesin takip ettiği protokoller aracılığıyla sürdürülüyor. İki şirket iflas başvurusunda bulunduğundan beri DeFi işlemlerinin yüzde 68 oranında arttığı gözleniyor.

Uzmanlara göre DeFi'nin daha popüler hale gelmesinin nedeni ise, DeFi platformlarında işlem yapmak için kullanılan güvenli akıllı sözleşmelerin müşterilere yatırımları üzerinde daha fazla kontrol sağlaması.

Bazı uzmanlar, DeFi'nin, bilgilerin artık Facebook ve Google gibi merkezi yetkililer tarafından tutulmadığı, bunun yerine Web 3.0 ağındaki çeşitli bilgisayarlarda depolandığı daha büyük bir Web 3.0 trendinin bir parçası olduğunu öne sürüyor. Web 3.0'ın gerçekleşmesinin uzun zaman alması düşünülse de, konseptin daha popüler hale gelmesiyle DeFi’nin popülaritesinin de artması bekleniyor.